مقالات

علت سیاهی دور چشم چیست؟

علت سیاهی دور چشم چیست؟

علت سیاهی دور چشم به یک مورد محدود نمی‌شود. پای عوامل مختلفی در بروز سیاهی زیر چشم و پف به میان است. از جمله این موارد باید به این گزینه‌ها دقت کنید:

  • خستگی
  • سن
  • خستگی چشمی
  • انواع آلرژی‌ها
  • کم‌آبی بدن
  • مواجهه زیاد با نور خورشید
  • عوامل ژنتیکی

سیاهی دور چشم ها

خستگی                                                     

خواب زیاد، خستگی بیش از حد یا خوابیدن در ساعات غیرمعمول، می‌توانند علت سیاهی دور چشم باشند. کم‌خوابی باعث کدر یا رنگ‌پریدگی پوست می‌شود و بافت‌های تیره و عروق خونی زیر پوست را نمایان می‌کند.

کم‌خوابی موجب تجمع مایعات زیر چشم و پف کردن آن  هم می‌شود. از همین روی، تیرگی دور چشم در واقع می‌تواند همان سایه‌ پف‌های زیر چشم هم باشد. تیرگی زیر چشم در نوجوانان هم عموما به واسطه خستگی ناشی از سبک زندگی نامناسب و شب‌بیداری به وجود می‌آید.

سن

روند طبیعی پیری یکی دیگر از دلایل عمده سیاهی دور چشم است. هرچه سن بالاتر می‌رود، پوست نیز نازک‌تر می‌شود. با افزایش سن، چربی و کلاژن مورد نیاز برای حفظ خاصیت ارتجاعی پوست کاهش پیدا می‌کند. با کم‌شدن ویژگی کشسانی و نازک شدن پوست، عروق زیر پوست و در نتیجه سیاهی دور چشم، نمایان‌تر می‌شود.

خستگی چشم

خیره‌شدن به تلویزیون یا صفحه نمایش کامپیوتر برای مدت طولانی موجب خستگی زیاد چشم می‌شود. این خستگی می‌تواند باعث بزرگ‌شدن عروق خونی دور چشم شود و در نتیجه پوست اطراف چشم را تیره‌تر نشان دهد.

انواع آلرژی‌ها

واکنش‌های آلرژیک و خشکی چشم هم می‌توانند منجر به سیاهی دور چشم شوند. در هنگام واکنش آلرژیک، بدن به عنوان پاسخ ایمنی برای مقابله با باکتری‌های مضر، هیستامین ترشح می‌کند. هیستامین علاوه بر علائم ناراحت‌کننده‌ای مانند خارش، قرمزی و پف چشم، باعث می‌شود که عروق خونی گشاد و زیر پوست نمایان‌تر شوند.

آلرژی باعث می‌شود که بیشتر نواحی اطراف چشم را مالش بدهید یا بخارانید. این اقدامات به بدترشدن علائم و به التهاب، ورم و پارگی عروق خونی منتهی می‌شوند. در نهایت هم به ایجاد سایه‌های تیره دور چشم کمک می‌کنند. در بسیاری از موارد، حساسیت علت تیرگی چشم نوازدان و کودکان هم به شمار می‌رود.

کم‌آبی بدن

کم‌آبی بدن از علت‌های رایج تیرگی و سیاهی دور چشم است. زمانی که بدن به مقدار کافی آب دریافت نکند، پوست زیر چشم کدر می‌شود و چشم‌ها نیز گود افتاده به نظر می‌رسند. این مسئله به دلیل نزدیکی چشم‌ها به استخوان اصلی و زیرین است.

مواجهه زیاد با نور آفتاب 

مواجهه زیاد با نور آفتاب باعث می‌شود، بدن مقادیر زیادی ملانین تولید کند. ملانین، همان رنگدانه‌ای است که در تعیین رنگ پوست نقش مهمی ایفا می‌کند. مواجه زیاد با نور آفتاب، به خصوص در نواحی صورت و چشم، باعث تیرگی رنگدانه‌های پوست دور چشم می‌شود.

عوامل ژنتیکی

سابقه خانوادگی هم در تیرگی و سیاهی دور چشم نقش دارد. صفات ژنتیکی می‌توانند در دوران کودکی ظهور پیدا کنند یا اینکه با افزایش سن بدتر یا به تدریج برطرف شوند.

تمایل ژنتیکی نسبت به برخی بیماری‌ها مانند بیماری تیروئید هم می‌تواند باعث سیاهی دور چشم شود. در واقع، سیاهی دور چشم و تیروئید با هم رابطه دارند. برای درمان سیاهی زیر چشم ژنتیکی ناشی از بیماری‌ها باید درمان آن وضعیت پزشکی را پیگیری کنید.

دلایل دیگر سیاهی دور چشم 

علت سیاهی چشم می‌تواند موارد زیر هم باشد:

  • علت سیاهی چشم در حاملگی؛ در این دوران، هورمون‌ها برای افزایش جریان خون، رگ‌ها را تحت فشار قرار می‌دهند و عوارضی مانند سیاهی دور چشم ایجاد می‌کنند.
  • ابتلا به سینوزیت عفونی هم می‌تواند علت سیاهی دور چشم باشد.
  • تاثیر تغذیه بر سیاهی و پف دور چشم را هم نباید نادیده بگیرید؛ مصرف زیاد نمک باعث می‌شود که چنین چیزی رخ بدهد.
  • سیاهی زیر چشم بعد از عمل بینی هم رخ می‌دهد و زیر چشم‌ها دچار کبودی و خون‌مردگی می‌شود.
  • سیاهی دور چشم به علت کم خونی را هم به خاطر بسپارید. برای رفع این مشکل، پزشکان در صورت لزوم، قرص آهن تجویز می‌کنند.
  • گاهی علت سیاهی دور چشم را باید در جراحی‌ها و عمل‌هایی مانند تزریق چربی زیر چشم جست‌وجو کرد. بروز تورم و سیاهی زیر چشم در چنین مواردی رخ می‌دهد.

سیاهی دور چشم در چه افرادی بیشتر دیده می‌شود؟

در حالی که سیاهی دور چشم می‌تواند در هر فردی بروز پیدا کند، اما در برخی شایع‌تر است، از جمله:

  • افراد مسن.
  • افراد مستعد به لحاظ ژنتیکی (افرادی دارای هیپرپیگمانتاسیون یا لکه‌های پوستی).
  • افرادی غیر از نژاد سفید (پوست‌های تیره‌تر بیشتر مستعد ابتلا به لکه‌های پوستی هستند).

اگرچه ممکن است خستگی، رایج‌ترین علت سیاهی و تیرگی دور چشم باشد اما عوامل زیاد دیگری نیز در بروز این مشکل نقش دارند. در بیشتر موارد، سیاهی دور چشم جای نگرانی ندارد و نیازی هم به درمان‌های پزشک نیست.

درمان سیاهی دور چشم چگونه است؟

در ادامه به درمان‌های خانگی و درمان‌های پزشکی که روی رفع سیاهی دور چشم تاثیر دارند هم خواهیم پرداخت. درمان سریع سیاهی دور چشم با چه روشی مقدور است؟ برای رفع تیرگی زیر چشم خانگی چه راه‌کارهایی وجود دارد؟

درمان‌های خانگی برای رفع سیاهی دور چشم

درمان سیاهی دور چشم بستگی به علت اصلی آن دارد. با این حال، برخی درمان‌های خانگی می‌توانند به برطرف شدن آن کمک کنند. برخی از متداول‌ترین درمان‌های خانگی عبارتند از:

  • استفاده از کمپرس سرد
  • خواب بیشتر
  • بالا نگه‌داشتن سر هنگام خواب
  • استفاده از چای کیسه‌ای
  • آرایش دور چشم
  • ماسک سیاه دور چشم خانگی

استفاده از کمپرس سرد

کمپرس سرد می‌تواند به کاهش تورم و انقباض عروق گشاد شده کمک کند. با این کار، پف زیر چشم کاهش پیدا می‌کند و تیرگی دور چشم برطرف می‌شود.

چند قالب یخ را داخل پارچه‌ای تمیز بپیچید و روی چشم بگذارید. شما می‌توانید یک دستمال را با آب سرد مرطوب کنید و به مدت ۲۰ دقیقه روی پوست زیر چشم بگذارید. با گرم شدن پارچه یا آب شدن یخ، این کار را دوباره تکرار کنید.

خواب بیشتر

جبران خواب نیز می‌تواند به کاهش تیرگی و سیاهی دور چشم کمک کند. کم‌خوابی باعث کدر یا رنگ‌پریدگی پوست می‌شود و تیرگی‌ها و سیاهی‌های دور چشم را نمایان‌تر می‌کند.

برای جلوگیری از سیاهی دور چشم، سعی کنید خواب خود را تنظیم کنید و بین ۷ تا ۸ ساعت در شبانه‌‌روز بخوابید. تغییر سبک زندگی و سیاهی دور چشم رابطه مستقیمی دارند. با زندگی منظم‌تر و تغذیه بهتر می‌توانید پوست سالم‌تری در نواحی مختلف بدن از جمله دور چشم‌ها داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *